>
Musiikki, Musikaalisuus, Perustutkimus

Mitä on aito epämusikaalisuus?

Vaikka yleensä todetaan että kaikki ihmiset ymmärtävät musiikkia ja pystyvät tuottamaan sitä jollain tasolla, on pieni osa ihmisistä vakavasti epämusikaalisia. Tätä vakavaa häiriötä musiikillisissa kyvyissä, jonka tieteellinen termi on amusia, ei pidä sekoittaa sellaiseen vähättelyyn, mitä meillä on tapana käyttää siitä, että emme ole hyviä laulajia tai omaa säveltarkkaa korvaa.


Vakavassa epämusikaalisuudessa kyse on kertakaikkisesta kyvyttömyydestä tunnistaa ja käsitellä musiikin peruselementteihin liittyvää tietoa ja vain muutama ihminen sadasta kärsii tästä ongelmasta.

Vakava epämusikaalisuus voi olla synnynnäinen tai seurausta aivovammasta. Synnynnäinen epämusikaalisuus on jossain määrin periytyvää (Peretz ja Cummings, 2007). Che Guevaraa pidetään synnynnäisen epämusikaalisuuden esimerkkinä. Oliver Sacks puolestaan kuvailee tapausesimerkin säveltäjästä sekä huippumuusikosta (Jacob L., professori B. ja Rachel Y.), jotka kadottivat sävelkorkeuden hahmottamiskykynsä onnettomuuden tai vanhuuden dementian seurauksena. Ilmiötä on kuitenkin tutkittu systemaattisesti vasta n. 10 vuoden ajan, vaikka anekdootteja ilmiöstä tunnetaankin runsaasti.

Sävelkorvan puute

Vakava epämusikaalisuus on kyvyttömyyttä erottaa sävelkorkeuksia toisistaan, ja esimerkiksi sitä kulkeeko melodia ylös vai alas. Tämän takia nämä henkilöt ovat saaneet nuoruudessaan kuulla tyrmääviä kommentteja erityisen huonosta laulutaidostaan. Sävelkorkeuksien erottelukykyä on helppo testata ja sitä voi itse kokeilla verkossa. Lyhyessä testissä kuunnellaan yksinkertaisia, ennestään tuntemattomia melodioita, joissa on hyvin selkeitä ”vääriä” säveliä. Tehtävä vaikuttaa todella helpolta, mutta vakavasta epämusikaalisuudesta kärsivä ei huomaa osassa sävelmistä olevia mielipuolisen kummallisia säveliä.

Rytmikuurous?

Vakavan epämusikaalisuuden tutkimus on keskittynyt säveltason havaitsemisen ongelmiin, mutta juuri on selvinnyt, että pelkkä rytmin havaitseminenkin voi olla synnynnäisesti häiriintynyt. Kanadalais-suomalainen (Silver-Phillips et al., 2011) tutkijaryhmä löysi miehen, jolla juuri rytmin kuulonvarainen havaitseminen puuttui tyystin. Hän ei kertakaikkiaan pystynyt tahdistumaan musiikin kanssa, vaikka pystyi toki sen tekemään toisen tanssijan liikkeitä tai metronomia seuraamalla. Eli motoriikka ja rytmin käsittely sinänsä oli kunnossa, mutta heti kun kyseessä oli musiikki, hän ei kyennyt löytämään siitä peruspulssia, johon olisi tahdistunut.

Onko vakavalla epämusikaalisuudella mitään muita seurauksia kuin se, että ”kulkee omaa polkuaan yhteislauluissa”? Vaikka vakavan epämusikaalisuuden kanssa ei yleensä esiinny kielellisiä tai muita vajavaisuuksia, on sävelkorkeuksien havaitsemisella kuitenkin merkitys puheen merkitysten ymmärtämisessä. Puheäänen korkeuden muutokset viestivät lauseen painotuksia, onko kyseessä kysymys vai toteamuslause (Kari tuli huoneeseen tai Kari tuli huoneeseen). Sävelkuuroudesta kärsivällä siis voi olla vaikeuksia näiden nyanssien erottelussa (Liu et al., 2010), vaikka tosin pelkän korkeustiedon varassa ei kieli pelkästään (etenkään Suomen kieli) operoi, vaan merkityksiä korostetaan tavujen painoilla, kestoilla ja voimakkuudella. Seuraavan kerran kun joku toistuvasti ymmärtää sanasi väärin, kysäise vastaanottajan musiikin numeroa, saatat nimittäin olla tekemisissä sen vähemmistön kanssa, jota kärsii vakavasta epämusikaalisuudesta.

Kiinnostavaa on, että tämä vakava epämusikaalisuus ei vaikuta kovin paljoa musiikista nauttimiseen. Kanadalaisten tutkijoiden tapauskuvaukset epämusikaalisista suvuista on esille että monella on vahva jouulaulutraditio, ja monet oireyhtymästä kärsivät ovat kärsivällisesti jaksaneet yrittää pysyä koulujen kuoroissa mukana nuoruudessaan. Toisaalta, tämä vähemmistö ei kuuntele yhtä paljon musiikkia kuin muut.

Eli musiikista nauttiminen ei ole taidoista tai synnynnäisistä ominaisuuksista kiinni. Entäs ihmiset, joilla ei ole kyvyissään musiikin osalta mitään puutteita, mutta eivät piittaa musiiksta laisinkaan, pitäisikö heille olla terminsä?

Viitteet

  • Liu, F., Patel, A. D., Fourcin, A., & Stewart, L. (2010). Intonation processing in congenital amusia: discrimination, identification and imitation. Brain, 133(6), 1682-1693. doi:10.1093/brain/awq089
  • Peretz, I., Ayotte, J., Zatorre, R., Mehler, J., & Ahad, P. (2002). Congenital Amusia:: A Disorder of Fine-Grained Pitch Discrimination. Neuron, 33, 185-191.
  • Peretz, I., & Cummings, S. (2007). The genetics of congenital amusia (tone deafness): a family-aggregation study. The American Journal of Human Genetics, 582-588.
  • Phillips-Silver, J., Toiviainen, P., Gosselin, N., & Piche, O. (2011). Born to dance but beat deaf: A new form of congenital amusia. Neuropsychologia.
  • Sacks, O. (2007). Musicophilia: Tales of Music and the Brain. New York: Knopf.
Mainokset

About Tuomas Eerola

https://twitter.com/tuomas_ee

Keskustelu

One thought on “Mitä on aito epämusikaalisuus?

  1. Kiitos artikkelista, josta tunistin itseni. Hyvä, että aihetta on alettu tutkia ja siitä puhua. Olen jo pitkään ymmärtänyt olevani ylläkuvatulla erilainen useimpiin muihin ihmisiin verrattuna, mutta juuri kukaan ei sitä suostu uskomaan. En tunnista sävelkorkorkeuksia enkä kuule jos joku laulaa tai soittaa väärin. Rytmikuurous minulta löytyy myös. Monet sukulaiseni ovat samanlaisia, ja minä olen aina ollut tällainen. Koulussa opin soittamaan nokkahuilua, koska ymmärsin nuottien ja tietynlaisten sormienasentojen yhteyden.
    Käyn konserteissa ja nautin niistä. Tykkään tanssia enkä välitä siitä, että toisten mielestä menen epärytmissä. Yhteislaulutilaisuuksiin tai kuoroihin en osallistu. Sukuni tilaisuuuksissa ei lauleta eikä musisoida muutenkaan.

    Posted by Akileija | 10.01.2013, 20:42

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: